Kleka!

80-058 Gdańsk, ul. Smolenska 5/7,
80-058 Gdańsk, Smolenska 6/8

  

XXI Turniej Cukiernik Piekarz
11 do 13 kwietnia 2016 r.

 Od 11 do 13 kwietnia 2016r. uczniowie CKZiU Nr 2 w Gdańsku uczestniczyli w XXI Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbywającym się we Wrocławiu. Tematem XXI edycji Turnieju była „Głębia oceanu". Uczestnicy musieli „zgłębić" nie tylko wiedzę teoretyczną z zakresu cukiernictwa i piekarstwa, ale również wykazać się wysokim poziomem umiejętności praktycznych.

2

Naszą szkołę w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik reprezentowała Natalia Tryba z kl. III ac, która zdobyła II miejsce w Polsce. W części teoretycznej uzyskała najwyższą liczbę punktów spośród dwudziestu uczestników Turnieju.

 1

Natalia wykonała smaczny tort w tonacji zimnej, bowiem zimna i nieodgadniona jest głębia oceanu.

5

Ponadto wykonała eksponat z karmelu, figurki zwierząt morskich z masy marcepanowej oraz ciasteczka bankietowe utrzymane w ciepłej tonacji musu marchewkowego z nutą rozgrzewającego imbiru, pomarańczy i cytryny, kremu marscapone uzupełnionego owocami goji. Eksponat z karmelu nawiązywał do niezwykłej potęgi oceanu i skrytej w nim tajemnicy niezwykłego życia. Natalia zajęcia praktyczne odbywa w cukierni „Cymes" w Pruszczu Gdańskim, a do Turnieju była przygotowywana przez panią Elżbietę Długokęcką.

 6

Piekarzy reprezentowali uczniowie z klasy III bp – Natalia Majer i Krystian Zawadzki. Natalia, odbywająca zajęcia praktyczne w piekarni pana Pawła Kidzińskiego w Gdańsku, zdobyła VIII miejsce w Polsce. Krystian, odbywający zajęcia praktyczne w piekarni pana Sławomira Mielnika w Straszynie, zdobył IX miejsce w Polsce. W części praktycznej uczniowie wykonali okolicznościowy chleb udekorowany figurkami morskich zwierząt i roślinnością morską, eksponat artystyczny, chałkę turecką i żydowską, bułki kajzerki, solanki i małgorzatki oraz rogaliki wyborowe. Eksponat artystyczny nawiązywał do tematu Turnieju „Głębia oceanu”. Uczniowie do Turnieju byli przygotowywani przez panią Iwonę Ogórkiewicz.

7

Uczestnicy Turnieju oprócz zmagań cukierniczych i piekarskich mogli się cieszyć pięknem Wrocławia. Inspiracją do tematu tegorocznego Turnieju była wizyta we „Wrocławskim ZOO” – Afrykarium, gdzie można było podziwiać podwodne życie wokół Afryki. Zbyt często zapominamy, że życie na lądzie jest ściśle związane z życiem w oceanie. Pamiętajmy, że wszyscy jesteśmy wyspiarzami światowego oceanu.