Kleka!

80-058 Gdańsk, ul. Smolenska 5/7,
80-058 Gdańsk, Smolenska 6/8

cukiernik

ckziu2-logo
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 8
Cukiernik
3 lata

cukiernik

Zawody
klasy/liczba uczniów
Nr zawodu/kwalifikacje
w zawodzie
Szkoła/
przedmioty 
w zakresie rozszerzonym
Przedmioty rekrutacyjne:
język polski,
matematyka
oraz
1 2 3 4
Cukiernik
I a
30 uczniów
751201
SPC.01. – Produkcja wyrobów
cukierniczych
Branżowa
szkoła
I stopnia
nr 8
plastyka,
informatyka
lub technika

 

***************************************
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 8
- informacja w systemie naboru elektronicznego

*************************************************************************

cukiernik

Praca w zawodzie cukiernik polega na wytwarzaniu różnego rodzaju asortymentu ciast, ciastek, tortów, deserów, tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które są głównie tworzone ręcznie i wymagają zdolności manualnych i plastycznych; musi potrafić ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentacją związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami 
i urządzeniami.

Prowadzimy podwójny nabór na rok szkolny 2019/2020 
– we wszystkich zawodach planujemy równoległe klasy:

         Absolwenci gimnazjum/

       oddziałów gimnazjalnych

   Absolwenci klas ósmych szkoły 
                podstawowej

            4-letnie technikum

       3-letnia branżowa szkoła
                   I stopnia


       Regulamin naboru 2019/2020  

             5-letnie technikum

       3-letnia branżowa szkoła 
                  I stopnia


       Regulamin naboru 2019/2020

link do TABELI - klasy, kwalifikacje, przedmioty rekrutacyjne

zajęcia praktyczne współpraca BSIsnr8

Zadania zawodowe

Wytwarzanie produktów ciastkarskich
Wytwarzanie półproduktów ciastkarskich
Wytwarzanie produktów cukierniczych
Wytwarzanie elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych
Obsługa maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich
Rozliczanie przyjętych i wydanych surowców i produktów ciastkarskich i cukierniczych
Sporządzanie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych
zużycia surowców i półproduktów do produkcji wyrobów cukierniczych
Organizowanie własnego stanowiska pracy cukiernika i stanowisk pracy podległych pracowników
zgodnie z zasadami ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy,
ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Organizacja i zarządzanie cukiernią
Nadzorowanie i organizowanie pracy zespołu pracowników cukierni
Kontrola, konserwacja i ocena sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
Ocena jakości surowców, wytwarzanych półproduktów i produktów ciastkarskich i cukierniczych.

Kwalifikacje zawodowe

Dobór surowców w celu wytwarzania produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych
Wykonywanie wyrobów cukierniczych, półproduktów, elementów dekoracyjnych,
czynności związanych z obliczaniem.
Dekorowanie i porcjowanie ciasta
Przygotowywanie wyrobów cukierniczych i ciastkarskich do wysyłki i sprzedaży.
Wykonywanie czynności pomocniczych: transport, przechowywanie gotowych wyrobów,
czyszczenie i mycie maszyn i urządzeń, ewidencjonowanie wyrobów.

***********************************************************

strona internetowa: ckzu2.edu.gdansk.pl

poczta elektroniczna: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Strona o naborze do CKZiU nr 2 w Gdańsku

*************************************************

Informacje o naszej szkole:
ckziu2.pl
ckziu2gdansk.pl

Strona z informacjami
dotyczącymi internatu


Jesteśmy na FB
CKZiU nr 2 w Gdańsku
Biblioteka
Internat