Technikum nr 8
Technik technologii żywności
4 lata
kwalifikacje w zawodzie:
TG.02 – Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn
i urządzeń
lub
TG.03 – Produkcja wyrobów piekarskich
lub
TG.04 – Produkcja wyrobów cukierniczych
i
TG.16 – Organizacja i nadzorowanie produkcji
wyrobów spożywczych.
Przedmioty rekrutacyjne:
j. polski, matematyka, chemia lub biologia, informatyka
Oferta Technikum nr 8
w systemie naboru elektronicznego
Współpracują ze szkołą w ramach zajęć praktycznych
i praktyk zawodowych:
Spółdzielnia Mleczarska „Polmlek
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
„Auchan" Polska Spółka z o.o.
Technik technologii żywności zdobywa kwalifikacje do
kierowania i nadzorowania wytwarzaniem
wysokiej jakości artykułów spożywczych:
piekarsko-ciastkarskich,fermentacyjnych
(piwo, wino, spirytus, kwas mlekowy, kwas cytrynowy),jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich,owocowo-warzywnych,rybnych,surowców olejarskich,zbożowych,ziemniaczanych,mrożonych owoców i warzyw,lodóworaz wyrobów kulinarnych
opracowywania receptur,nstrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach)
placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach)
kontrolnych placówkach gastronomicznych
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności
mogą być podwyższane
poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych
na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.